NOS Voetbal

Tranen in Tilburg: Willem II degradeert uit eredivisie ondanks winst

Bekijk hier de samenvatting van Willem II - FC Utrecht

Tilburg huilt. Willem II heeft thuis de alles-of-nietswedstrijd van FC Utrecht met 3-0 gewonnen, maar is door de overwinning van Sparta Rotterdam bij Heracles Almelo en de zege van Fortuna Sittard bij NEC toch gedegradeerd uit de eredivisie. Heracles moet zich klaarmaken voor de nacompetitie, om op het hoogste niveau te blijven.

Willem II speelde sterk, eredivisiewaardig, maar het was niet genoeg: na acht seizoenen valt het doek voor de ploeg van trainer Kevin Hofland.

Pol Llonch treurt na een gemiste kans

Ongetwijfeld opgepept door het vuurwerk, de vlaggen en de honderden fans die de spelersbus opwachtten toen de selectie aankwam bij het stadion in Tilburg, klapte Willem II er vol op.

De eerste tien minuten waren volledig voor de thuisploeg in nood. Winnen was de enige optie in de laatste speelronde in de eredivisie. Verliezen betekende directe degradatie. Bij een gelijkspel - en zelfs bij winst - was het afhankelijk van wat Sparta en Fortuna deden. Winnen dus.

Droomstart

Dat leek de nummer zeventien van de eredivisie door te hebben. Al na negen minuten lag de 1-0 erin. Jizz Hornkamp liep een door Utrecht-doelman Eric Oelschlägel onvoldoende weggewerkte inzet van Derrick Köhn zo het open doel in. Een droomstart.

Willem II voelde dat er meer te halen was in die beginfase - Utrecht speelde traag en inspiratieloos - en drong aan. Een omhaal van Mats Köhlert stuiterde naast en Leeroy Owusu nam het doel van de onzeker ogende Oelschlägel onder vuur.

Bekijk hieronder de reacties van trainer Kevin Hofland, Freek Heerkens en Jizz Hornkamp.

Helemaal ongevaarlijk was Utrecht niet. De Tilburgse defensie verloor de rappe Pontus Almqvist even uit het oog, waarna Owusu de bal van de lijn redde.

Willem II kon voor rust meerdere keren op 2-0 komen. Een eredivisie-waardige aanval van de thuisploeg, die liep via onder meer Owusu en Daniel Crowley, leidde tot de grootste mogelijkheid, maar het eindigde met een strakke voorzet richting Max Svensson, die voor open doel over mikte. Geen 2-0.

Oogje op NEC-Fortuna Sittard

En toen kwam het nieuws uit Almelo, dat naast Fortuna ook Sparta op voorsprong stond. Tussenstanden die wat er in Tilburg gebeurde onbeduidend maakten. Een stand waarbij Willem II direct zou degraderen.

Willem II liet zich er vlak na rust niet door van de wijs brengen en ging door met aanvallen en goed voetballen. Dries Saddiki kreeg de bal voor zijn voeten in de zestien uit een corner en ramde de 2-0 in het dak van het doel. Het werd nog mooier na een eigen doelpunt van Joris van Overeem: 3-0.

Vervolgens richtte het Koning Willem II-stadion zich tot hogere machten voor een goal van NEC tegen Fortuna. Bidden voor een gelijkspel in Nijmegen, want dan zou Willem II op basis van doelsaldo over Fortuna heengaan en directe degradatie ontlopen.

Na het laatste fluitsignaal richtten de toeschouwers in het Koning Willem II-stadion de blik op de telefoons. Hopend op goed bericht uit Nijmegen. Maar de gelijkmaker van NEC tegen Fortuna kwam niet.