Verbeek en Maaskant waarschuwen in degradatiestrijd: 'Levensgevaarlijk'

Verbeek en Maaskant waarschuwen in degradatiestrijd: 'Levensgevaarlijk'

15-05-2022 09:26
56

Willem II, Fortuna Sittard, Sparta en Heracles Almelo zijn tijdens de laatste speeldag van de Eredivisie in een bloedstollende strijd tegen degradatie verwikkeld. Robert Maaskant en Gertjan Verbeek zijn zeer benieuwd hoe de trainers van die clubs het aanpakken.

"Het wordt waanzinnig interessant hoe trainers hiermee om zullen gaan", zegt Maaskant, zelf ervaringsdeskundige in de degradatiestrijd, tegen het Algemeen Dagblad. "Neem je bij een bepaalde tussenstand genoegen met plek zestien, wetend dat je zenuwslopende play-offs te wachten staan? Of breng je juist een spits in om de overwinning te forceren en zo nog kans te maken op rechtstreekse handhaving? Dat zijn ongelooflijk pikante keuzes."

Nummer zeventien Willem II moet winnen van FC Utrecht om degradatie te ontlopen. Heracles, Fortuna en Sparta blijven bij een zege sowieso in de Eredivisie. Die laatste twee clubs kunnen echter ook nog rechtstreeks degraderen en de Rotterdammers spelen tegen concurrent Heracles. Volgens Verbeek kunnen de coaches zich aanvankelijk alleen richten op eigen succes. "Pas als op andere velden écht een beslissing is gevallen, zeg maar een 3-0 of 0-3 tien minuten voor tijd, kun je daar met jouw elftal op inspelen. Dat voor die tijd doen is levensgevaarlijk. De toekomst van een club kan ervan afhangen."

Maaskant beaamt dat. "Stel, Sparta weet met nog een kwartier te spelen tegen Heracles dat het bij de tussenstand van dat moment nacompetitie speelt. Ga je als Maurice Steijn dan vrolijk voor de overwinning? Of koester je de kans op handhaving, die je via de play-offs nog hebt? Je speelt ongelooflijk hoog spel als je risico's neemt. Met name in Almelo en Nijmegen gaan we zien welke trainers het beste een wedstrijd kunnen lezen. De slotdag van de competitie wordt bij uitstek een masterclass voor coaches."