Go Ahead en Heracles financieel 'gezondste' clubs van Nederland

25 november 2021, 17:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Go Ahead Eagles (37 punten) en Heracles Almelo (36) zijn op basis van het Financial Rating Systeem van de KNVB de gezondste clubs van Nederland. De nummers elf en dertien van de Eredivisie blijven Ajax, Sparta en sc Heerenveen (allen 35) daardoor voor. In totaal kan een club veertig punten toebedeeld krijgen.

Onder meer de jaarrekeningen, het eigen vermogen en de verhouding tussen personeelskosten en overige kosten van de clubs worden door de KNVB onder de loep genomen. Een club die minder dan vijftien punten heeft vergaard, komt in principe onder curatele te staan. "Mooi voorbeeld zijn ook de contracten", vertelt algemeen directeur Jan Willem van Dop van Go Ahead Eagles weten aan Voetbal International.

"Toen wij promoveerden, zijn we daar gewoon in de lijn van de Eerste Divisie mee doorgegaan, we gaan niet ineens een waterhoofd creëren." Ondanks de coronacrisis, schrijft Go Ahead positieve cijfers. De club vroeg na de eerste uitbraak in 2020 een werkloosheiduitkering aan voor de spelers. "Toen de pandemie uitbrak, zijn we de zaterdag daarna bij elkaar gaan zitten en meteen met de stofkam door de begroting gegaan. Het eerste wat we hebben gedaan, is zelf tien procent inleveren. Dat lijkt me normaal als je een beroep gaat doen op anderen", aldus Van Dop.

Lees ook: Go Ahead richt zich tot fans: "Vanuit de grond van mijn hart"

"Ook bij de NOW-steun en dergelijke hebben we zo conservatief mogelijk ingezet. Sterker nog, ik heb de begroting voor volgend jaar al in grote lijnen liggen. En ook daar gaan we flink omhoog en staat er al een plus onder." Het beleid van Heracles is vergelijkbaar met dat van de club uit Deventer. Met zilver zijn ze in Almelo ook tevreden. "Ach, eerste of tweede, 36 of 38... Wij kijken daar niet zo naar. We moeten gewoon netjes onze rekeningen betalen. Zo moeilijk is dat niet. Noem ons maar een atypische club", reageert algemeen directeur Rob Toussaint.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen