NOS Voetbal

ADO in eerste duel onder Brood hard onderuit tegen Sparta

Bekijk de samenvatting van Sparta Rotterdam - ADO Den Haag

ADO Den Haag is in de eerste wedstrijd onder leiding van Ruud Brood hard onderuit gegaan. Op Het Kasteel werd het 6-0 voor Sparta.

De 58-jarige Brood werd begin november in Den Haag gepresenteerd als vervanger van de ontslagen Aleksandar Rankovic. Hij zag tijdens zijn eerste wedstrijd een onthutsend zwak ADO zijn grootste nederlaag van het seizoen lijden. Voor Sparta was het de grootste eredivisiezege sinds de 8-1 zege tegen DS'79 in 1984.

Doesburg herdacht

Voorafgaand aan het duel in Rotterdam werd de woensdag overleden Pim Doesburg herdacht. Als eerbetoon aan de oud-doelman van Sparta werd een minuut stilte gehouden en hing er een spandoek in het verder lege stadion.

Uitgerekend tegen ADO Den Haag, de tegenstander van Sparta zondag, pakte Doesburg de enige prijs van zijn carrière. Sparta en ADO troffen elkaar in de bekerfinale van 1965, die met 1-0 werd gewonnen door de Rotterdammers.

Spandoek voor de overleden Pim Doesburg

De eerste helft verliep zonder grote kansen, maar vlak voor rust viel er toch nog een doelpunt. Sparta-spits Lennart Thy kwam in het strafschopgebied aan de bal en schoot uit de draai raak. Daardoor ging Sparta voor het eerst dit eredivisieseizoen met een voorsprong de rust in.

Sparta op dreef

Vlak na rust besliste de thuisploeg de wedstrijd. Sven Mijnans kopte een voorzet van Mica Pinto voorbij doelman Luuk Koopmans, Abdou Harroui tikte het derde doelpunt binnen en Thy maakte zijn tweede doelpunt van de middag, mede dankzij slecht keeperswerk van de ADO-doelman.

Tien minuten voor tijd werd het 5-0 door invaller Mario Engels, die zijn eerste eredivisiedoelpunt maakte en even later maakte de Duitser ook het zesde Sparta-doelpunt.