Sparta bezorgt RKC domper op carnavalsavond met zege in Waalwijk

Bekijk de samenvatting van RKC Waalwijk-Sparta

Voor RKC Waalwijk worden de kansen op handhaving in de eredivisie met de week kleiner. De ploeg van trainer Fred Grim ging vrijdagavond in eigen huis met 1-0 onderuit tegen Sparta, door een doelpunt van Patrick Joosten.

Sparta klimt door de overwinning van de elfde naar de negende plaats. RKC staat laatste, met vijf punten achterstand op ADO Den Haag en tien punten minder dan VVV-Venlo.

Klasse beter

In de eerste helft was Sparta een klasse beter dan de thuisploeg. De Rotterdammers kregen de meeste kansen (onder meer via Joosten, Deroy Duarte en Mohamed Rayhi) en kwamen na een half uur verdiend op voorsprong.

Joosten schoot de bal via RKC'er Daan Rienstra achter doelman Etienne Vaessen. Het was voor de huurling van FC Utrecht zijn tweede doelpunt van het seizoen.

RKC-spits Mario Bilate aan de bal

Het duurde lang voordat RKC daar iets tegenover stelde. De Waalwijkers, voor de gelegenheid getooid in een speciaal carnavalsshirt, kwamen pas in de loop van de tweede helft iets beter in hun spel.

Het resulteerde na zeventig minuten in een behoorlijke kans voor Mario Bilate. De spits werd fraai weggestuurd door invaller Anas Tahiri, maar vond Sparta-keeper Ariel Harush op zijn weg.

Bekijk hieronder de reacties van matchwinner Patrick Joosten, RKC-coach Fred Grim en Sparta-trainer Henk Fraser:

Namens de bezoekers zorgde na de pauze met name Joosten nog een aantal keer voor gevaar. In de slotfase beperkte Sparta zich, met succes, vooral tot het verdedigen van de voorsprong.

Tik

"We hebben de punten nodig. Als je ze niet pakt, is dat een tik", zei RKC-trainer Grim na afloop. "We missen vertrouwen. We moeten gewoon durven voetballen, maar we zijn niet vrij in de uitvoering en in de geest."

Waar de thuisploeg in de strijd tegen degradatie opnieuw dure punten liet liggen, werd bij Sparta juist flink feest gevierd.

"Het is echt een ploeg, echt een team. Er zijn momenten waarop de spelers wat uitbundiger zijn, maar dat lijkt me in dit geval terecht", aldus een tevreden coach Henk Fraser.