SPARTA ROTTERDAM

SNV met Jos van Eck en de man met bolhoed: 'Sparta kijken tussen 30 duizend carnavallers voelt als SM'

De mannen van de Sparta Naar Voren!
© Rijnmond
De plays-off zijn officieus bereikt door Sparta. Ondanks de nederlaag tegen kampioen PSV liet Sparta zien waartoe het in staat is. Dus heerst er een opperbeste stemming in een nieuwe Sparta Naar Voren! Naast vaste presentator Frank Stout, zit vaste vervanger Robert de Boeck aan tafel. Te gast Jos van Eck (oud-speler, trainer en supporter van Sparta) en de kleurrijkste Sparta-supporter Reyer Jan van Veldhuizen, bekend als de man met de bolhoed.
Robert is net terug van vakantie uit Madrid en nog voordat hij rustig zijn plek kan innemen wordt hij geconfronteerd door luisteraarspost. “Ik hoorde ene R. de Boeck praten over enkele spelers en dat is uitermate schandalig", leest Frank voor. “Vorige week toen de directie van Sparta te gast was in de podcast, schitterde hij door afwezigheid. Was hij bang om de confrontatie aan te gaan?”, stelt de luisteraar.
“Heeft iemand hier het nummer van Stichting Korrelatie, want ik heb psychische bijstand nodig na deze brief”, reageert Robert. “Ik had graag in discussie gegaan met de directie. Ik zit hier als supporter en er wordt gevraagd om mijn mening te geven. Dus dat doe ik dan ook.”
“Ik vond het wel positief dat de directie hier zat”, gaat Robert verder. “Ik snapte ook wel dat Nijkamp met meel in mond praatte over de selectie”, zegt hij. “Ik vind het goed dat ze financieel de stap willen zetten, maar sportief vind ik de ambitie heel voorzichtig. Je hebt in de laatste 4 jaar 3 keer de play-offs voor Europees voetbal gehaald. Dan verwacht ik als supporter dat we gaan uitspreken dat we de play-offs gaan halen.
Reyer Jan is het eens met Robert. “De mindset moet daarin veranderen. Als je nou begint met zeggen dat je voor plek 1 moet gaan. Is dat niet haalbaar dan ga je voor plek 2”, zegt hij.

Bang voor volgend jaar

Frank stelt dat dat doel onhaalbaar is. ”Je kan niet zeggen dat je voor plek 1 of 2 gaat, dan ben je ongeloofwaardig.” Jos begrijpt wat de heren bedoelen, maar waakt voor realisme. “De doelstelling is natuurlijk dat je elke wedstrijd wil winnen. Dat gaat niet lukken”, zegt hij.
“Dus ik snap de voorzichtigheid van Nijkamp wel. Maar ik wil ook dat ze zeggen: we gaan voor de play-offs en we gaan goede spelers halen”, vindt Jos. “Ik vind het wel knap hoe ze het dit jaar hebben gedaan, want de selectie is kwalitatief minder dan vorig jaar. Ik ben bang dat het volgend jaar weer minder wordt”, waarschuwt hij.

Na nederlaag toch zonneschijn

Toch gaf de nederlaag tegen PSV hoop. “Ik was er zelf niet, ik moest de podcast nog voorbereiden”, zegt Robert met een knipoog. “Je moet ook wel van SM houden als je tussen dertig duizend carnavalsvierders wil zitten”, zegt hij. “Maar de spelopvatting was erg positief.”
Frank vraagt zich hardop af waarom het wel lukt tegen PSV en niet tegen Feyenoord. “PSV speelt net iets anders”, antwoordt Jos. ”Soms zet de tegenstander zo hoog druk, is het tempo zo hoog dat je wel wil, maar niet kan. Het is daarom heel knap van Sparta”, vindt hij.
Om aan te geven hoe verrast de heren waren van het spel in Eindhoven wordt de technische staf geopperd als Spartaan van de Week. “Ik wil Jeroen Rijsdijk nomineren vanwege de spelopvatting en de tactiek”, zegt Robert. “Ik wil Nordin Boukhari dan noemen”, vult Jos aan.

Steun voor speaker

Maar eigenlijk kan er deze week maar één Spartaan van de Week worden en dat is Jack Kriek. Deze week is bekend geworden dat hij ernstig ziek is en dat hij zijn werk als stadionspeaker moet neerleggen.
In de podcast wordt uitgelegd waarom Sparta samenwerkt met Ajax. Volgens de mannen aan tafel verkoopt Sparta zeker niet z'n ziel, maar krijgt de club er nu bijna een half miljoen per jaar voor en profiteert Sparta van de expertise en het netwerk van Ajax.
Verder vertelt Jos van Eck een prachtig verhaal over zijn overleden vrouw en hoe hij tijdens zijn werk als docent zijn leerlingen bewust maakt over schelden met kanker. Reyer Jan heeft nog mooie anekdotes als supporter en probeert Frank Ruud nog te verslaan in het Glazen Bol-klassement.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl