NIEUWS

Sparta wint nipt van Volendam en heeft achtste plek in handen

Lauritsen en Brym vieren de goal van Sparta tegen Volendam
© Orange Pictures
Sparta heeft zondagmiddag in de eredivisie met 1-0 gewonnen van FC Volendam. De ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk speelde geen goede wedstrijd, maar door een goal van Tobias Lauritsen werd er toch gewonnen, waardoor Sparta een plek stijgt op de ranglijst.
Spandoek van de harde kern Sparta bij opkomst Sparta-Volendam
© VK Sportphoto/Danny de Groot
Sparta kende één wijziging in de opstelling ten opzichte van de wedstrijd tegen Almere. Arno Verschueren, die ontbrak wegens een blessure, werd vervangen door Jonathan de Guzman. Hierdoor werd Pelle Clement de meest vooruitgeschoven middenvelder. Centrale verdediger Mike Eerdhuijzen startte naast aanvoerder Bart Vriends. Voor de linkspoot was deze wedstrijd een weerzien met zijn oude werkgever.
Bij een zege zou Sparta over Go Ahead heen gaan op de ranglijst, waarmee de Rotterdammers de achtste plek zouden overnemen. Een zege leek van tevoren gegarandeerd. Net als een doelpuntenfestijn, want Sparta wist de laatste vier thuisduels tegen Volendam in de eredivisie te winnen met tweemaal 4-0 en eenmaal 5-0.
Rijsdijk: "Geen geweldige wedstrijd, maar wel drie punten"
In de openingsfase van de wedstrijd was Sparta duidelijk de bovenliggende ploeg. Nadat Lauritsen in de tiende minuut een aardige kans kreeg (en miste) hing de openingstreffer in de lucht. Maar in de fase hierna viel Sparta terug in niveau, en wisten de Kasteelheren niet te scoren. Bovendien creëerden de Rotterdammers nauwelijks kansen in die fase.

Saaie wedstrijd

De eerste helft verliep verder gezapig. Beide ploegen wisten geen grote kansen te creëren. Tegen de rust aan werd het nog twee keer spannend, toen de Japanners van Sparta allebei een kans kregen, en misten. Mito trok op snelheid de zestien in en schoot de bal voorlangs, terwijl het schot van Saito door Volendammer Mirani werd geblokt. Toen scheidsrechter Manschot het rustsignaal liet klinken stond het nog altijd 0-0.
Koki Saito in een dribbel tegen FC Volendam
Na de slechte eerste helft greep trainer Jeroen Rijsdijk direct in bij Sparta. Camiel Neghli verving De Guzman. Sparta begon avontuurlijk aan de tweede helft. Zo kreeg Mito vrijwel direct na rust een aardige kans, maar hij schoot de bal naast. Maar, de wedstrijd viel al snel weer enorm terug in tempo.
Pas na een kwartier werd de tweede grote kans van de tweede helft gecreëerd. Volendam-speler Zac Booth kreeg de bal uit de kluts voor zijn voeten en loste een schot, dat door Nick Olij werd gekeerd. In die fase kwam Charles-Andreas Brym erin bij Sparta, maar desondanks werden de Rotterdammers niet gevaarlijker.

De voorsprong

Pas na zo'n zeventig minuten wist Sparta, na een mooi driehoekje op het middenveld, gevaarlijk te worden. Van der Kust kon opstomen met de bal aan zijn voet en gaf de bal hard voor. Sparta-spits Tobias Lauritsen aarzelde geen moment en schoot de bal binnen.
Matchwinner Tobias Lauritsen over winst Sparta op Volendam
Na de goal van Sparta werd de wedstrijd leuker voor de ongeveer 10.000 Sparta-supporters op het Kasteel. Volendam nam meer risico en daardoor kreeg Sparta meer ruimte. Zo kwam Sparta er vlak voor tijd gevaarlijk uit via Saito, maar de Japanner kreeg de bal niet goed bij een ploeggenoot.
Sparta creëerde hierna geen echte mogelijkheden meer. De Kasteelheren wonnen dus met 1-0 en stegen daarmee naar de achtste plek in de eredivisie. Een doelpuntenfestijn werd het niet, maar de drie punten worden definitief bijgeschreven.
Bart Vriends na Sparta - Volendam (1-0)
Opstelling Sparta: Olij; Bakari, Vriends, Eerdhuijzen, Van der Kust; De Guzman (46' Neghli), Metinho, Clement; Mito (64' Brym), Lauritsen, Saito (88' El Dahri)

Sparta - FC Volendam 1-0 (0-0)

74' 1-0 Tobias Lauritsen