Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tim van Oers (18): 'Wat is het belangrijkste? En dan roept de hele groep keihard: Lachen!'

KNVB Media
KNVB Media
18 april 2024, 11:34

Tim van Oers (rechtsonder) met de jongens van EMM'21 JO10-1. Linksboven collega-trainer én teamgenoot Jens van Tol. - Foto: Eigen foto.

Je zou als jeugdteam zomaar tegen Sparta en Feyenoord mogen spelen. Tim van Oers regelde het ‘gewoon’ voor zijn JO10-1 van EMM’21. Samen met kompaan Jens van Tol hamert hij op plezier en ervaringen. "Het is super mooi om onze passie en plezier over te kunnen brengen op kinderen die helemaal aan het begin van hun voetbalavontuur staan. Leuke herinneringen blijven je de rest van je leven bij."

Naam: Tim van Oers (18)
Team: JO19-1 EMM’21 uit Kaag en Braassem
Functie: trainer/coach JO10-1
Studie: HBO Sportkunde

Plezier is alles

"Als je een enthousiaste trainer hebt, dan ga je daar als speler ook in mee. Tenminste, dat heb ik altijd zo ervaren in de jeugdteams. Een leuke trainer voor de groep gaf ons altijd veel meer plezier. Met die wetenschap ben ik samen met Jens van Tol begin dit seizoen JO10-1 gaan trainen. Ik word gewoon enthousiast van voetbal. Zelf spelen of wedstrijdjes kijken. En nu ook als trainer. Het is super mooi om mijn passie en plezier over te kunnen brengen op jongens en meisjes die helemaal aan het begin van hun voetbalavontuur staan. Je kunt ze nog veel leren en het is extra leuk om te zien hoe ze elke week groeien. Dat geeft mij dus enorm veel plezier en is alle tijd die erin stopt waard. Training geven, wedstrijd coachen, oefenstof voorbereiden, opstelling maken; ik vind het gewoon allemaal leuk om te doen."

Naar de kroeg?

"Ik denk niet dat iedereen zomaar trainer kan worden. Je hebt daar wel een bepaalde persoonlijkheid voor nodig. Het is ook een kwestie van prioriteiten stellen. Ga je graag op vrijdagavond tot in de late uurtjes op stap? Dan is het trainen van een jeugdteam misschien niet de beste match. Je moet namelijk wel op zaterdagochtend om 07.30 uur verzamelen. Fris en vrolijk, want dat verdienen die jonge gasten. Voor mij is dat dus geen opgave. Ik haal veel meer plezier uit het bezig zijn met die kids dan een avond naar de kroeg gaan."

Jens en Tim aan het begin van het seizoen bij de 'contractondertekening'.

Baat bij sportopleiding

"Jens en ik volgen allebei een sportopleiding. Ik doe HBO Sportkunde. We zijn dus al voor een deel opgeleid om dit te doen. Volgend seizoen ga ik de KNVB-opleiding Voetbalcoach 2 Jeugd volgen. Dat is weer een volgende stap. Op school merk ik dat ik in de praktijk al veel heb opgestoken van het trainen/coachen van de JO10-1. We hebben momenteel een blok waarin lesgeven centraal staat. Daar lig ik dus niet wakker van. Ik sta al drie keer per week op het voetbalveld voor een groep. Het helpt om die ervaring te hebben. Je weet welke trucjes werken om de aandacht vast te houden of de groep te enthousiasmeren. Of hoe je met kinderen moet omgaan als ze verdrietig zijn. Troosten, kalmeren en dan weer zorgen dat ze snel gaan lachen."

Veilige omgeving

"Vlak voor de aftrap doen we als laatste warm-up oefening altijd een ludiek voetbalspelletje met de jongens. Latjetrap, volleyen of iets anders. Dat is bedoeld om de spanning en zenuwen weg te nemen. We willen namelijk dat ze met een lach aan de wedstrijd beginnen. Weten ze inmiddels ook. Voor iedere wedstrijd stellen we de volgende vraag: ‘Wat is het belangrijkste?’ En dan roept de hele groep keihard: ‘Lachen!’ En vervolgens lopen ze blij het veld op. Op deze leeftijd is plezier het allerbelangrijkste, zo hebben we geleerd. Jens en ik sparren veel met onze technisch coördinator. Hij staat altijd voor ons klaar en helpt ons vooral met het pedagogische deel van het trainerschap. Als we ergens tegenaan lopen, dan kunnen we dat altijd bespreken. Zo’n rol is echt belangrijk. Niet alleen voor ons, maar ook voor de ouders."

Tegen Feyenoord en Sparta

"Je zorgt ook voor plezier door verder te kijken dan alleen de trainingen en de wedstrijd op zaterdag. Zo hebben wij oefenwedstrijden kunnen regelen tegen Feyenoord en Sparta Rotterdam. Bij Sparta tegen het team van Nathan Rutjes. Via Instagram een bericht gestuurd onder mom van ‘nee heb je, ja kun je krijgen’. Tegen Feyenoord speelden we op Varkenoord, naast de Kuip. Op een woensdag, door de spits naar Rotterdam. Iedereen ging mee: ouders, opa’s en oma’s, broers en zussen, ooms en tantes. Het was echt geweldig voor onze jongens. Je zag ze echt genieten. En dat deden wij natuurlijk ook. Dat soort uitjes geven net wat extra’s aan het seizoen. We voetballen ook in de zaal of doen een alternatieve training op het strand. Super leuk."

"Wat is het allerbelangrijkste? Lachen!"

Herinneringen maken

"Begin juni sluiten we het seizoen af met een internationaal toernooi in Zwolle. Dan gaan we een weekend op pad, iets waar de jongens al maanden naar uitkijken. Als trainersduo hebben we dat zelf geregeld. Vanaf de tijd dat we zelf bij de JO13 speelden gingen we elk jaar ‘op toernooi’. Daar hebben we zoveel leuke herinneringen aan. Die blijven je de rest van je leven bij. Dat is precies wat we ook aan deze jongens willen doorgeven. Het gaat om plezier hebben en ervaringen opdoen. En ja, het kost ons wat extra tijd om alles te regelen, maar je laat een positieve indruk achter. Ook bij ouders. We krijgen leuke reacties en veel waardering. Dat doet ieder mens goed."

Tip

"Lijkt het je leuk om training te geven? Ga het gewoon proberen. Eigenlijk kun je het beste vragen of je ergens mag komen helpen. Zo ben ik ook begonnen. Onder de hoede van een andere trainer. Hij legde de oefening uit en ik gaf individueel wat instructies. Daarna bedacht ik zelf oefeningen en zo ben ik rustig ingestroomd. Voor mij was dat prettig. Als je zomaar ineens in het diepe wordt gegooid en voor een groep komt te staan, kan dat behoorlijk pittig zijn. Je kunt dus het beste eerst met een andere trainer meelopen voordat je op eigen benen gaat staan."

Word ook een Clubheld Word ook een Clubheld Ontdek hoe jij ook een clubheld kan worden!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen