SPARTA

Sparta naar Voren! met Arjan van der Laan: 'Eerdhuijzen is beter dan Vriends'

Arjan van der Laan te gast in Sparta naar Voren!
© Rijnmond
In de nieuwste aflevering van Sparta Naar Voren is een icoon uit de jaren 90 te gast: Arjan van der Laan. Goed voor ongeveer 250 wedstrijden voor Sparta. Naast Arjan is vaste vervanger van Ruud van Os, Robert De Boeck van de partij en natuurlijk de vaste gezichten Anton Slotboom en Frank Stout.
Hoeveel wedstrijden Arjan exact heeft gespeeld voor Sparta weet hij zelf ook niet. “Ik denk dat ik rond de 250 wedstrijden heb gespeeld. Als je de beker en Intertotowedstrijden meetelt”, zegt Arjan. “Maar de Intertotowedstrijden voelden als veredelde oefenwedstrijden.”
Afgelopen maandag was het Rood-Witte mannen en vrouwendiner. Robert was afwezig, maar gezien zijn kledingkeuze had hij er prima tussen kunnen zitten. “Ik had wat anders”, was het korte commentaar van Robert. Voor de selectie was het vaak een moetje, volgens Arjan. “Het is een traditie en die moet je in ere houden."
De tafel is benieuwd naar de nieuwe aankopen Mike Kleijn en Mo Nassoh. “Ik heb ze nooit zien spelen, maar het zijn talenten die je transfervrij kan binnenhalen. Vanuit een financieel perspectief vind ik dat een hele goede zet”, aldus Robert. “Die ene, Mike Kleijn, kan gelukkig ook als linksback spelen, dat stemt mij tevreden”, gaat hij verder. “Ik hoop dat er buitenlandse clubs naar videobeelden gaan kijken van Van der Kust en hem ophalen. Dat is een gemankeerde voetballer en dan Bakari op rechts, een parodie”, vervolgt Robert zijn relaas. “Als je veertig dingen verkeerd doet en je kijkt alleen naar de samenvattingen denkt de buitenwereld dat het goed is. Maar in de wedstrijd schiet hij over ballen heen of de ballen de tribune in.”
Robert ziet de aankopen dus wel zitten. Daar zijn de andere heren het mee eens. “Normaal kon Sparta dit soort spelers niet halen”, zegt Anton. “De faciliteiten en het verhaal zijn beter dan vroeger." Volgens Robert ligt het ook aan de prestaties. “In de laatste 4 jaar hebben we 3 keer de play-offs voor Europees voetbal gehaald.” Arjan vindt het goed dat deze spelers erbij komen. “Je moet een selectie verversen. Ik denk trouwens dat er maar 2 spelers gaan vertrekken van de sterkhouders”, zegt hij.

Eerdhuijzen fantastisch

Afgelopen weekend was Almere City de tegenstander en de heren zagen wederom een niveauverschil tussen de spelers. “Ik wil een speler toevoegen aan het rijtje Olij, Lauritsen, Kitolano en Verschueren. Dat is Eerdhuijzen”, zegt Robert. “Die was fantastisch, ik vind hem beter dan Vriends.” Arjan sluit zich daar bij aan. “Vorig jaar had je Vriends en Auassar. Daar heeft niemand het meer over. Eerdhuijzen heeft die plek stilletjes ingenomen en dat is heel fijn”, zegt hij. Anton ziet een parallel met de jaren '90 en waarschuwt alvast. “Toen werd er ook elk jaar doorgeselecteerd, maar je zag de kwaliteit dan minder worden. Dus het is wel alle hens aan dek.”
Over de wedstrijd zijn de heren duidelijk. “Het was van beide kanten slecht spel”, zegt Arjan. Robert zat met een onrustig gevoel op de tribune. “Elke keer als we voorstaan en dat gebeurt zo vaak, dan gaan we die verdedigen. Dan zit je als supporter met samengeknepen billen. Je voelt dat-ie gaat vallen.Dan heb je het geluk dat de 3-2 valt”, vat Robert het samen. “Het is scorebordjournalistiek als we ons daar positief door laten beïnvloeden.”
“Ik heb mezelf belachelijk gemaakt dit weekend”, zei Anton. “Op het terras in Parijs zat ik te foeteren en opeens zei mijn vrouw midden in mijn zin: het is 3-2. Ruud zegt vaker dat we toeval analyseren en dat was het in dit geval ook.” Inmiddels ligt Sparta al twee punten voor op het rekenschema van Robert. “Die play-offs kunnen we bijna niet meer ontgaan”, zegt Robert. “Zelfs de achtste plaats is realistisch.”

Vrouwenvoetbal

Frank was afgelopen maandag aanwezig bij het Rood-Witte mannen en vrouwendiner. Daar raakte hij in gesprek met de vrouwenselectie van Sparta. “Ik had echt een heel leuk gesprek. Die meiden waren heel realistisch”, zegt hij. “Zij weten ook wel dat ze geen toptalenten zijn, zoals Esmee Brugts. Maar zij dromen wel van de Eredivisie”, gaat Frank verder. “Nu moeten de meiden van Sparta 500 euro aan contributie betalen om daar te mogen voetballen. Die meiden zeiden ook: die salarissen met de mannen hoeven niet gelijk getrokken te worden, maar het zou fijn als wij ook onze boterham en huur kunnen betalen.” Tijdens het Rood-Witte mannen en vrouwendiner is ruim 250.000 euro opgehaald, dat bestemd is voor de vrouwentak van Sparta. “Om hen nog een klein hart onder de riem te steken zijn zij voor mij de Spartaan van de week”, sluit Frank zijn betoog af.
“Moeten we wel investeren in vrouwenvoetbal”, vraagt Anton zich af. De mannen aan tafel juichen het vrouwenvoetbal toe, maar plaatsen ook kanttekeningen bij het niveau in bijvoorbeeld de eredivisie. “Het niveau moet groeien”, zegt Arjan, zelf oud-bondscoach van de Oranje Leeuwinnen. “Het zou mooi zijn als ze stappen kunnen zetten."
Naast het vrouwenvoetbal wordt de nieuwe baan van Arjan besproken. Hij wordt de nieuwe bondscoach van de vrouwen op Aruba. Een droombaan volgens hem. Kortom, een nieuwe interessante aflevering om te beluisteren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl