SPARTA

Enorm bedrag voor Sparta Vrouwen, club is vastberaden: 'Niet alle topspelers verkopen'

Sparta Vrouwen blij met enorm bedrag
© Rijnmond
De Sint Janskerk in Schiedam was maandagavond het decor van het Rood-Witte Mannen & Vrouwen Diner van Sparta. Er werd ruim 250 duizend euro ingezameld voor de vrouwenafdeling en er werd volop gesproken over aankomende transferperiode. "Als het aan mij ligt, verkopen we zeker niet al onze topspelers", aldus Manfred Laros.
Voor het eerst in de clubgeschiedenis vond het traditionele diner buiten Rotterdam plaats. Net als op het eigen Kasteel waren in de kerk alle stoelen verkocht, 408 in totaal. Onder leiding van een gospelkoor werd de avond traditiegetrouw geopend met het zingen van de Sparta Marsch.
Een kerk is voor technisch directeur Gerard Nijkamp geen onbekend terrein:
Mooie sfeer tijdens het Rood-Witte Mannen en Vrouwen Diner in de Sint Janskerk van Schiedam
Aan de in totaal bijna 50 tafels was voetbal uiteraard het meest besproken gespreksonderwerp. "Voor al mijn voorgangers hoop ik dat zij hun laatste wedstrijd voorafgaand aan deze avond ook hebben gewonnen. Dat praat een stuk lekkerder", refereerde trainer Jeroen Rijsdijk aan de 3-2 overwinning bij Almere City van afgelopen weekend.
Voor het eerst sprak technisch directeur Gerard Nijkamp over de twee versterkingen die Sparta afgelopen weekend vastlegde: Mike Kleijn en Mohammed Nassoh, de aanvoerders van respectievelijk Jong Feyenoord en Jong PSV. Nassoh is een aanvallend ingestelde middenvelder, die 'op 8 of zelfs op 10' kan spelen. Kleijn kan ook op het middenveld, al is de kans bij hem groter dat hij in eerste instantie minuten zal maken als linksback.
Nijkamp: "Het zijn twee jongens die toe zijn aan een hoger platform. Dat podium kunnen wij hen geven. Van daaruit kunnen zij weer een volgende stap maken." Laros ziet het als een positieve ontwikkeling dat dergelijke talenten voor Sparta kiezen. "Voorheen hadden we moeite om talentvolle spelers van de topclubs vast te leggen. Daar slagen wij nu wel in."
Nijkamp, Laros en Rijsdijk over de versterkingen en over de roerige periode die eraan komt
Nijkamp, Laros en Rijsdijk over de versterkingen en over de roerige periode die eraan komt
Tijdens de avond benadrukte Laros weer dat Sparta niet in de positie zit dat zij spelers moeten verkopen. Al zijn spelers als Olij, Verschueren, Kitolano en Lauritsen wel in trek. "We gaan er alles aan doen om onze goede spelers te behouden, maar we zijn ook niet naïef. De kans is groot dat we ergens een speler zullen laten gaan. Maar als het aan mij ligt, is de kans niet groot dat die vier allemaal vertrekken. Ik vind het nogal wat als zij allemaal zouden vertrekken."
Volgens Nijkamp zijn niet alleen bovengenoemde vier spelers in trek bij andere clubs. De technisch directeur krijgt ook veel vragen over andere spelers van Sparta. Daarbij doelt hij volgens eigen zeggen op Mike Eerdhuijzen en Tijs Velthuis en Djevencio van der Kust. Laatstgenoemde wil hij een hart onder de riem steken. "We waren aanvankelijk allemaal heel kritisch op die jongen. Was hij wel goed genoeg voor Sparta? Daarom is het supergaaf dat die jongen zaterdag met een megafoon voor onze supporters staat. Hij duikt niet weg. Geeft geen middelvinger, maar geeft bij de supporters aan dat hij hen nodig heeft gehad. Dat vind ik heel mooi."

Sparta Vrouwen

De avond stond in het teken van de Sparta Vrouwen. Sparta speelt met hun hoogste vrouwenelftal één niveau onder de eredivisie. Nu het binnenkort mogelijk is om rechtstreeks te promoveren naar de eredivisie wil de club dat ook. Bij Sparta betalen de jonge meiden 500 euro contributie per jaar en reizen ze zelf vijf keer per week naar de club, meestal met het OV.
Net als zoveel andere jonge speelsters balanceren ook de Sparta Vrouwen op de rand van droom en realiteit. Ze willen allemaal prof worden - al weten ze zelf ook wel dat ze ver verwijderd zijn van het niveau van een Esmee Brugts - maar realiseren tegelijkertijd ook dat ze zullen moeten kiezen voor een maatschappelijke carrière.
"Toevallig ben ik daar dit seizoen erg mee bezig geweest", zegt Sem van der Pas. "Je weet zelf ook dat er niet veel te verdienen valt in het vrouwenvoetbal. Waar wil je, groot gezegd, over tien jaar staan? Ik vind niet dat je de salarissen moet vergelijken met de mannen. Het niveau ook niet. Maar het zou al mooi zijn als we ons brood ervan kunnen betalen."
Sparta Vrouwen blij met opgehaald bedrag
Op de avond werden er meerdere kavels en sponsorpakketten verkocht. Dit leverde een bedrag op van 251.990 euro. Dit komt volledig ten goede van de damesafdeling van Sparta.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl